Algemeen

In harmonie met de natuur

A.T.V. de Kromme Sloot streeft ernaar te tuinieren in harmonie met haar omgeving. Dit uit zich in de inrichting van het complex.
De houtwallen, windsingels, het insectenhotel en de heemtuin laten de flora en fauna tot volle wasdom komen.
Om dezelfde reden wordt mileu-vriendelijk tuinieren gestimuleerd en het gebruik van gifstoffen wordt ontmoedigd en zijn auto’s alleen bij uitzondering toegestaan.
Ook is de Kromme Sloot aangesloten bij het Noord-Hollands Landschap en de werkgroep Westrand.

Ligging

Het complex ligt in de Monniken-, Raven- en Robonsbospolder aan de westgrens van Alkmaar aan het westelijke doodlopende eind van de Olympiaweg. In dit stiltegebied overheerst de rust om de aanwezige flora en fauna te laten gedijen.

Geschiedenis

De Kromme Sloot is opgericht op 2 mei 1978 toen het tuinencomplex aan de Rekerdijk moest wijken voor de aanleg van Huiswaard.
In het braakliggende land aan de Olympiaweg werd een goede vervangende plek gevonden. Het gebied werd opgehoogd en ter bescherming tegen de krachtige Westenwind zijn windsingels en heggen aangepland.
Met de bouw van het clubhuis en de aanleg van de heemtuin in 2003 is de Kromme Sloot een veelzijdige en goedgeoutilleerde tuinvereniging.

Wie tuinen er op het complex?


De tuinders van de Kromme Sloot vormen een gemêleerd gezelschap. De tijden dat amateurtuinders voornamelijk of gepensioneerden of mensen met een krappe portemonnee waren, zijn reeds lang voorbij.
De laatste jaren verheugt de vereniging zich in een de aanwas van jongere leden, die naast hun drukke baan een plek zoeken om te ontspannen. Maakt de één jaarlijks een flinke productie voor de diepvries, de ander geniet juist van het opkweken van een bloemenpracht, terwijl weer een ander zijn tuin zo inricht dat het een oase voor vogels en insecten wordt.

Gemeenschappelijk is het plezier in het tuinieren, het buiten lichamelijk aan het werk zijn en het genieten van de stilte en prachtige omgeving.